Dipitrenova kontraktura je posledica Dipitrenove bolesti koja je u suštini deformitet šake nastao zbog zadebljanja potkožnog tkiva (vlaknasto tkivu ispod kože dlanova i prstiju). Obično se razvija u dužem vremenskom periodu. Zadebljanje potkožnog vezivnog tkiva šake se vremenom širi na prste i oboje ih deformiše, a to kao posledicu ima smanjenu pokretljivost.

Dipitrenova kontraktura, početak i uzroci

Pacijent obično primeti zadebljanje na dlanu koje ga ne boli, ali se vremenom uvećava i može da boli. Kako se bolest razvija, zadebljanje je veće, širi se na prste (najčešće mali i domali) i povlači ih prema dlanu. Retko se javlja na srednjem prstu, može, ali retko, na oba dlana, ne istog intenziteta. Zateže ih, deformiše i polako umanjuje funkciju do njenog potpunog izostanka.

Uzroci nisu poznati ali se veruje, za nekoliko faktora, da povećavaju rizik. Pretpostavlja se da je bolest nasledna, tj. da na pojavu utiče genetika pacijenta. Češće se sreće kod muškaraca posle 50 godine starosti. Ima pokušaja da se leči nehirurškim metodama među kojima nešto uspeha ima primena kortokosteroida.

Hirurško lečenje

Najvažnije je da vas pogleda hirurg i proceni da li su nehirurške metode gubljenje vremena koje je važan faktor, jer bolest ne napreduje kod svih pacijenata istom brzinom. S obzirom da rezultati hirurških metoda zavise i od stadijuma deformacije, neophodno je da se hirurg što pre izjasni.