Ginekomastija je hormonski poremećaj, neuravnotežen nivo estrogena i testosterona, koji se manifestuje uvećavanjem tkiva grudi kod muške dece ili kod muškaraca. Najčešće je poremećaj obostran ali može da bude jednostran ili asimetričan. Kod muških beba, muške dece koja prolaze kroz pubertet ali i starijih muškaraca može da da se razvije ginekomastija kao posledica normalne promene nivoa hormona, ali može da ukazuje i na druge poremećaje. Uvećane muške grudi koje su posledica hormonskih disbalansa nisu ozbiljan medicinski problem. Ipak, mogu da bole, ali najčešće prave psihološke probleme. Može se povući bez tretmana. Glavni simtomi su uvećanje grudi, njihova povećana osetljivost, bol i curenje iz bradavica.

Okidač za ginekomastiju je smanjenje testosterona u odnosu na estrogen. Uzrok su najčešće stanja koja blokiraju dejstvo ili samo smanjuju nivo testosterona ili, povećavaju nivo estrogena u odnosu na testosteron.

Testosteron i estrogen su hormoni koji definišu seksualni profil osobe. Testosteron kontroliše “muške stvari” kao što su mišićavost i dlakavost, estrogen ženske, jedna od važnih je rast dojki. Jasno je da povećanje nivoa estrogena kod muškarca može izazvati rast dojki (ginekomastija).

Uvećane grudi kod muške bebe su normalna stvar s obzirom da dolazi iz ženske sredine u kojoj je povećan nivo estrogena. Ovakvo stanje nestaje posle dve do stri nedelje od porođaja. Ginekomastija je relativno česta i kod muškaraca u periodu puberteta, ali se ona povlači u periodu od 6 meseci do dve godine. Ona se ponovo javlja kod starijih muškaraca u dobi od 50 do 70 godina. Najmanje 25% muškaraca je obuhvaćeno ovim poremećajem posle 50-te.

Uzročnici se nalaze i među lekovima, narkotivi i alkohol, poremećajima zdravlja čak i među biljnim proizvodima.

Lekovi koji mogu da podtaknu ginekomastiju su antiandrogeni, lekovi protiv anksioznosti, antidepresivi, antibiotici, lekovi protiv čira, hemoterapija, neki blokatori u kardiologiji, lekovi protiv mučnine i povraćanja …

Alkohol i narkotici kao amfitamini, marihuana, heroin, metadon …

Stanja koja mogu da izazovu ginekomastiju su nedovoljno lučenje hormona, starenje, tumori, bubrežna insuficijencija, slab rad jetre i ciroza, neuhranjenost i gladovanje.

Ginekomastija može biti podstaknuta čak i nekim biljkama kao što su čajevac i lavanda, u sapunima, uljima, korišćenim kao čaj … verovatno zato što slabe dejstvo hormona.

Faktori rizika su adolescencija, starost, stimolacija tokom vežbi oblikovanja tela i neka, već pomenuta stanja. Zabeležene su komplikacije na fizičkom nivou, ali dominiraju psihološki i emocionalni problemi. Na vama je da, barem, ne preterujete sa upotrebom alkohola i ne koristite narkotike. Ako koristite lekove koje smo pomenuli, konsultujte se sa lekarom imaju li zamenu.

Kada je ustanovljena ginekomastija i zaključeno da je potrebno pristupiti hirurškoj intervenciji, plastični hirurg treba da razjasni jednu važnu činjenicu. Da li je ginekomastija definisana samo uvećanjem mase masnog tkiva, ili su uvećane i mlečne žlezde. Ako je uvećano samo masno tkivo, rešenje je liposukcija. Ukoliko su uvećane i mlečne žlezne neophodna je operacija redukcije dojki.