Hijaluronska kiselina, označava se kao HA (Hyaluronic Acid), sastavni je deo organizma. Ima je u vezivnom tkivu, neuronima, epitelu. Kao takva, ona nije strano telo. Svakodnevno se razgrađuje i izgrađije oko 30% njene ukupne količine. Vremenom, u procesu starenja, ali pre svega zbog nepovoljnog uticaja okoline (preterano izlaganje suncu, zagađena životna sredina, stres) HA nivo u telu se smanjuje, koža se suši i gubi elastičnost.

Hijaluronska kiselina ima još jednu dobru osobinu koja se koristi u plastičnoj hirurgiji a to je velika molekularna masa što je čini vrlo pogodnom za ulogu ispunjivača, zbog čega se i klasifikuje kao filer. Hijaluron se najviše koristi u intervencijama na licu i nešto malo za popunjavanje bora na grudima i šakama. Vreme za vraćanje prirodnog izgleda posle intervencije je kratko što je još jedna dobra osobina hijaluronske kiseline.

Struktura filera

Struktura filera potpuno podražava strukturu HA ili je čak u novim varujantama organska. HA se inače nalazi u našem telu što skoro u potpunosti isključuje mogućnost alergijskih reakcija. Primena lokalnog anestetika i veoma tanke igle za aplikaciju tretman u oblasti estetska hirurgija čine potpuno bezbolnim.

Ne može se međutim stopostotno isključiti neka blaga ili umerena reakcija kod pacijenta. U pitanju je crvenilo, otok ili čak modrica, ali ne duže od 7 dana. Ipak, u najvećem broju, pacijent se posle tretmana vraća svakodnevnim aktivnostima. Uputstva o ponašanju nekoliko dana pre i nekoliko dana posle intervencije dobijaju se od hirurga.

Kada se koristi Hijaluronska kiselina

Deo intervencija koje se rade hujaluronskom kiselinom:

– regeneracija i podmlađivanje kože
– usne (uvećavanje, naglašavanje ivica, promena oblika)
– popunjavanje bora celog lica
– nos (razne korekcije, podizanje vrha)
– uvećavanje i modeliranje jagodica i obraza
– zatezanje kože na licu, rukama, dela grudi ispod vrata
– popunjavnje ožiljaka od akni
– podizanje obrva i zatezanje regije slepoočnica

Hijaluronska kiselina se neće primeniti kod trudnica ili u periodu dojenja, kod osoba sa aktivnim upalnim procesima na koži i kod pacijenata koji su bolovali od neke autoimune bolesti.

Pregled i tretman možemo obaviti u Bolnici Adonis.