Liposukcija je jedna od najpoznatijih metoda estetske hirurgije. Podrazumeva isisavanje (sukciju) masti sa mesta gde je ona nagomilana. Izvodi se najčešće na stomaku, bokovima, butinama, zadnjici, podbradku, potkolenici, nadlaktici. Metoda je posebno značajna pacijentima koji nisu debeli, nemaju previše kilograma ali imaju masne naslage. Posebno je pogodna na mestima na kojima ih dijeta kombinovana sa fizičkim vežbanjem teško topi.

Operacija (liposukcija) se izvodi tako što se kroz rezove na koži, ne veće od 3 mm, u masno tkivo uvode specijalne cevčice za isisavanje. U zavisnosti od obima masti može se izvoditi u lokalnoj anesteziji (manje masti, manja regija, pacijent brže odlazi kući) ili u opštoj anestezija (kada se obrađuju veće regije sa većom količinom mastnog tkiva).

Rezultati su trenutni i postojani. Novog nagomilavanja masti u tretiranim regijama neće biti ukoliko se pacijent posle operacije pridržava saveta lekara. Neposredno posle operacije tretirana regija se fiksira steznikom koji pomaže da se spreči oticanje i umanjuje pojavu modrica. Postoperativni tok podrazumeva lagane šetnje i povećano unošenje tečnosti.

Uklonjena mast pacijenta može da bude dragocena. Ona nije otpad nego veoma kvalitetna tvar koja se može vratiti pacijentu umesto veštačkih materijala, na mesta koja treba oblikovati uvećanjem mase a ne umanjenjem.

Dobar hirurg pre liposukcije ima razrađenu strategiju za postavljanje tog kvalitetnog prirodnog ispunjivača (mast dobijena liposukcijom je bogata matičnim ćelijama). Može se upotrebiti u tehnikama podmlađivanja lica, za povećanje usana, grudi, zadnjice.