Kako nastaje melanom nije još uvek potpuno jasno ali UV zračnje bilo od sunca bilo iz veštačkih izvora je jedan od nespornih uzroka koji uvećavaju mogućnost da osoba oboli od ove vrste raka kože. Što se manje čovek izlaže UV zračenju manji su rizici da oboli od melanoma. Verovatnoća njegove pojave se uvećava sa godinama (između 40 i 50), više kod žena nego kod muškaraca. Rano otkrivanje je najbolji način da se zaštitimo od vrlo neprijatnih posledica koje uključuju i letalan ishod. Melano otkriven na vreme je izlečiv. Melanom kože je najozbiljniji rak kože. Nastaje u ćelijama melanocitima zaduženim za proizvodnju melanina.

Melanom, najčešće regije

Melanom može da se pojavi bilo gde na telu, ali najčešće na mestima koja su otkrivena i izloženija UV zračenju od ostalih delova tela kao što si lice, ekstremiteti i leđa. U manjem procentu se melanom javlja unutar već postojećih mladeža (statistički, oko 30%), češće je to potpuno nova struktura tamno braon ili crne boje, ređe crvene ili čak neke druge boje (oko 70% slučajeva). Kod ljudi tamnije boje kože, melanom se može javiti i na mestima koja nisu izložena UV zračenju kao što su dlanovi ili stopala, pa i na koži ispod nokta.

Melanom, simptomi

Pažnju treba povećati ako primetite mladež nepravilnog oblika koji se pojavio na vašem telu i brzo se menja, raste. On najčešće ima nepravilan oblik i nedefinisane granice sa normalnom kožom. Najčešće je melanom višebojan bez pravilnog rasprostiranja boja. Svaki novonastali mladež koji dostigne dimenzije od 6 mm i više je znak da odete kod lekara. Takođe, jedna od najvažnijih karakteristika je brza promena boje i oblika, ali i svrab ili krvarenje.
Melanom se može pojaviti u ustima, digestivnom traktu, mokraćnim putevima ili vagini. Melanom može nastati na sluznici nosa, usta, jednjaka, anusa, mokraćnih putova i vagine. Melanom sluzokože je teško otkriti, jer se lako mogu zameniti sa drugim daleko češćim stanjima. Melanom se može pojaviti i na beonjači, utiče na vid pa se otkriva prilikom pregleda očiju zbog smanjenja kvaliteta vida.

Mere opreza

Pažljivim uvidom u svoju kožu, osoba može da prati stanje i uočava promene. Možete čak i slikati rizične regije ali najvažnije je pratiti promene na postojećim mladežima ili pojavu novih mčadeža koji se brzo razvijaju. Sve vaše sumnje ili zapažanja treba povremeno podeliti sa lekarom koji će izvršiti detaljan pregled čitavog tela. Ako mladež brzo raste, menja boju, svrbi ili krvari, nemate šta da čekate.

Lečenje

Na vreme uočena problematična promena koja nije “starijeg datuma” uklanja se hirurški, a potvrda o vrsti promene se dobija naknadnim patohistološkim pregledom uklonjene promene. U slučaju da je prekoračeno poželjno vreme za intervenciju, koriste se sve metode koje se koriste kod drugih malingniteta.

Melanom je mnogo veći problem od bazocelularnog ili planoclularnog karcinoma. Ukoliko se ne otkrije na vreme kada je u nadležnosti plastične hirurgije, procedure su savim drugačije i obuhvataju sve one terapije koje su danas u primeni kod karcinoma.