Operacija kapaka (blefaroplastika) je operacija u plastičnoj hirurgiji tokom koje se višak kože i masti uklanja sa gornjih ili donjih ili i gornjih i donjih kapaka. Pažljivo izvedeno ušivanje obezbeđuje da se ožiljak posle operacije skoro ne vidi. Nakon nekoliko dana pacijent se vraća svakodnevnom životu. Pojačana pažnja i nega su potrebni određeno vreme.

Operacija kapaka (blefaroplastika) je jedna od operacija u plastičnoj hirurgiji koja daje najvidljivije rezultate. Ona vrlo brzo vraća mladalački, odmoran, zdrav izgled licu.

Zašto se predlaže Operacija kapaka?

Tokom starenja koža gubi elastičnost što posebno dolazi do izražaja na mestima gde je ona tanja. Oko očiju se nabira, stvaraju se jastučići i tamni krugovi, dok se na očnim kapcima javlja višak. Kao posledica se javlja da osoba izgleda starija. Ovaj proces se najčešće dešava u srednjim godinama kod osoba sa genetskim predispozicijama (bore, podočnjaci) ali se može početi i ranije.

Nije retka pojava da višak kože gornjih i donjih očnih kapaka postaje smetnja normalnom vidu pa problem postaje zdravstveni, ne samo estetski. Korekcija gornjih kapaka (blepharoplasta superior) i korekcija donjih kapaka (blepharoplastia inferior) su/je tehnika uklanjanja viška nabrane kože i masti sa gornjih i donjih očnih kapaka. Zahvat se vrlo često obavlja u okviru usluga iz domena estetske hirurgije. Traje 2 sata ili manje, obavlja se u lokalnoj anesteziji. Kao svaka druga operacija, ako pacijent insistira a nema kontraindikacija, može da se radi u opštoj anesteziji.

Najčešće trajni rezultati

Operacija kapaka se može kombinovati sa drugim zahvatima na licu kao što su face-lifting, podizanje obrva i čela … Operacija daje trajne rezultate i retko kada je potrebno ponavljanje. Par dana nakon operacije pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima. Potrebno je mazati kreme protiv ožiljaka. Međutim, koliko god izgledlo da se radi o jednostavnoj hirurškoj intervenciji, procedura može imati ozbiljne posledice. One mogu biti ectropiona (spušteni kapci) ili asimetrija očnog otvora.

Pre nego se pristupi operaciji kapaka, neophodno je da se potpuno razjasni da li je uzrok podočnjaka upala, alirgija ili neko oboljenje štitne žlezde.