Estetska operacija nosa ima cilj da preoblikuje nos i ispravi estetske nedostatke (prema objektivnim kriterijumima ili subjektivnom osećaju pacijenta). Operacija nosa može da menja veličinu nosa, oblik nozdrva, izgled profila pacijenta, balans (nazalnu simetriju). Nos se sastoji od nosne kosti, hrskavice i kože, a moguće je menjati sva tri elementa. Operacija nosa treba da

– ispravi kriv nos
– učini da nos izglrda simetrično, uz svest kod pacijenta da ne postoji idealna simetrija
– poveća ili smanji nos
– promeni izgled nazalne površine
– poveća ili smanji nosne otvore
– ispravi deformaciju koja se zove orlovski nos
– popravi položaj u odnosu na gornju usnu
– popravi oštećenja od povreda, infekcija ili tumora

Operacija nosa je izrazito individualna stvar, a nije redak slučaj da je izvođenje neprikladno. U svakom pogledu je neophodno detaljno se konsultovati i poslušati savet plastičnog hirurga. On vam mora predočiti eventualna ograničenja s obzirom na strukturu kostiju u hrskavice, a operacija ne dolazi u obzir ukoliko organizam nije završio fazu razvoja (kod muškaraca oko 17, kod žena oko 16 godina), pošto bi u suprotnom rast nosa imao potpuno neizvestan ishod. Pušenje povećava sve rizike koji su inače prisutni i neophodno je prekinuti ako se pacijent odluči za operaciju nosa. Bol, ukočenost, otežano disanje i oticanje mogu potrajati.

Operacija je poželjna i može se raditi ako je završen razvoj, realno procenjujete izgled nosa, nemate nerealna očekivanja, zdravi ste i niste pušač ili ste prekinuli pušenje.

Rinoplastika nije standardizovana procedura. Svaja operacija nosa je jedinstvena i prilagođena pacijentu i dogovorenim ciljevima. Može se izvoditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. U zavisnosti od opšteg stanja zdravlja i rezultata operacije, moguće je da ćete otići kući tokom istog dana ili ćete prespavati u bolnici.

*Ako pored estetskih zahteva postoji potreba da se interveniše na septumu kako bi se ispravili funkcionalni nedostaci, tokom iste operacije nosa se izvodi septoplastika (ravnanje septuma i postavljanje u simetričnu poziciju). Tokom pregleda, u slučaju indikacija koje ćete potvrditi kroz anamnezu isticanjem tegoba prilikom disanja, hirurg vam može predložiti da se tokom operacije nosa uradi septoplastika.

Devijacija septuma je opšte prisutna, ali najčešće u manjem obimu (niko nema idealno simetričan nos), ali ako je izraženija treba uzeti u obzir da se tokom riniplastike radi septoplastika.