Podizanje grudi (Breast lift surgery), kod nas često i mastopeksija je metoda plastične hirurgije kojom se podižu opuštene grudi, pre svega uklanjanjem viška kože i zatezanjem okolnog opuštenog tkiva. Glavni cilj zahvata za podizanje grudi je preoblikovanje opuštenih dojki i potpuno nova figura pacijentkinje. Posle operacije podizanje grudi, pacijentkinja dobija mladalačku figuru uzdignutih dojki. Tokom zahvata se rešava i pitanje uvećanih bradavica što nije redak problem koji se javlja. Ima prijavljenih slučajeva uvlačenja bradavica (obrnutih bradavica) što se takođe može rešavati tokom podizanja grudi.

Zašto se grudi opuštaju

Vremenom ženina figura gubi mladalački izgled posebno zbog oblika i čvrstine grudi. Te promene kao i gubitak elastičnosti kože najčešće su uzrokovane:

– trudnoćom
– dojenjem
– varijacijama težine
– starenjem
– naslednim faktorom

Na opuštanje grudi nepovoljno utiče čak i gravitacija zemlje. Pacijent treba da zna da operacija podizanja grudi ne rešava problem veličine grudi niti će obezbediti izražajnije obline u njihovim gornjim partijama. Ako pacijent želi promenu veličine grudi potrebno je da se obavi operacija za uvećanje ili smanjenje grudi (breast augmentation surgery/breast reduction surgery).

Za podizanja grudi se koriste razne tehnike. Odluka o tehnici koja će biti primenjena zavisi od prirode i nivoa opuštenosti. Nivo opuštenosti se, pored ostalog određuje na osnovu položaja bradavica. Prethodno je potrebno uraditi razna merenja, pored ostalog grudnog koša i grudi. Na kraju pacijent, dobro upoznat sa mogućnostima, donosi odluku.

Zdravi pacijenti sa relativno malim grudima i realnim očekivanjima, najbolji su kandidati za proceduru podizanja grudi.

Pre nego dođete na pregled potrebno je da se pripremite za detaljan razgovor o svom zdravlju. Morate nam pričati o zdravstvenom stanju, bolestima koje ste preboleli, alergijama na lekove, eventualnim biopsijama grudi i lekovima koje uzimate. Važno je da budete detaljni. Da li vam se grudi možda smanjuju ili opuštaju zbog primene neke intenzivne dijete? Preporučljivo je da se pre zahvata kao i godinu dana posle zahvata uradi mamografija.

Neke preporuke – podizanje grudi

Dve nedelje pre nego pristupimo proceduri Podizanje grudi, potrebno je da prestanete sa unošenjem Acetilsalicilne kiseline (aspirin, acetisal, andol …) ili bilo kog biljnog antiupalnog preparata, pošto razređuju krv. Inače je poželjno, a u slučaju hirurških intervencija je vrlo poželjno da par nedelja prestanete sa pušenjem. Dan pre operacije intenzivno se operite antibakterijskim sapunom.

Jutro na dan operacije nemojte jesti niti piti (izuzev vode), skinite nakit, odstranite lak s noktiju ruku i nogu.

Posle operacije podizanje grudi pacijenti često zahtevaju da se izvede operacija Povećanje grudi.

Neke opšte preporuke i definicije možete pogledati na stranici Opuštene grudi (atrofija grudi).