Podizanje obrva je najčešće potrebno zato što se obrve spuštaju u procesu starenja kože i potkožnog tkiva, ali mogu biti spuštene od početka. Njihov položaj, položaj obrva, je bitan element opšteg izgleda pojedinca, što podizanje obrva čini važnom i često prisutnom operacijom u plastičnoj hirurgiji. Upravo položaj obrva je uzrok što mladim osobama pripisujemo vedar, veseo, svež, a starijima ozbiljan umoran izraz lica.

Operacija traje 2 sata ili manje, izvodi se u opštoj ili lokalnoj anesteziji (ako se izvodi u lokalnoj anesteziji pacijent je pod sedativima pa je tokom operacije dremljiv). Tehnika je više, a najčešće su dve. Obrve se podižu pomoću specijalnog konca, rez se izvodi duž obrve ili se rez izvodi neposredno na granici između kože čela i kose, a obrve se podižu u sklopu liftinga kože čela.

Podizanje obrva je operacija minimalnih rezova

Podizanje obrva je operacija koja se izvodi pomoću minimalnih rezova, odlično prikrivenih među dlakama. Zbog značajnog uticaja na opšti utisak o osobi, operacija se relativno često izvodi. Brow lift je operacuja koja se izvodi samostalno ili u sklopu Face Liftinga. Pored sanacije posledica starenja zahvat se izvodi kod urođene ili stečene asimetrije.

Prvi rezultati

Podizanje obrva ne spada u jednodnevnu hirurgiju. U bolnici se ostaje dva dana, zavoji se nose 7 dana, a konci se skidaju desetog dana od operacije. Delimični utisak o rezultatima zahvata je vidljiv odmah posle skidanja konaca. Prvi pravi rezultati se vide tek dva meseca posle operacije kada nestanu otoci.

Tri do četiri sata posle operacije već možete normalno da unosite tečnost i da imate lagani obrok. Blagi bolovi nisu ništa neuobičajeno i u vezi njih će se pobrinuti vaš hirurg. Prisustvo otoka i modrica je potpuno normalno. Nekada je potrebno da prođe nekoliko nedelja da one nestanu. Preporučuje se spavanje sa uzdignutim uzglavljem.

Bez konsultacija sa hirurgom nemojte praktikovati sport, naporne vežbe, plivanje, podizanje teških tereta. Obavezno planirajte da se odmorite nekoliko dana.

Hirurgu ćete se obratiti pre dogovorenog termina kontrole ako vam se pojavi temperatura preko 38 stepeni, rana krvari, pojačava se crvenilo oko reza. Ukoliko bol ne prestaje a osetljivost oko rane se povećava, takođe.

Pre otpusta iz bolnice ćete dobiti uputstva kako da se brinete o rani, koje lekove da uzimate u cilju bržeg zarastanja (ako su vam propisani) i sprečavanja infekcije. Kako da pratite opšte simptome i u kom slučaju da se odmah obratite hirurgu koji vas je operiso.