Podizanje zadnjice (Buttock lift) je procedira u plastičnoj hirurgiji tokom koje se poboljšava izled zadnjice. Često se izvodi tokom jedne operacije u kombinaciji sa zatezanjem stomaka (abdominoplastika, Tummy Tuck) i/ili korekcije slabinskog pojasa (Belt Lipectomy). Može se govoriti o estetskoj intervenciji (operaciji) na donjem delu tela koja može da uključi butine i prepone. Znači sve zajedno, stomak, slabinski deo, zadnjica, butine, prepone. Podizanje zadnjice ne podrazumeva njeno uvećanje, međutim ono se ne isključuje, a može da se radi silikonskim implantatima ili transferom masti. Praktično, može se reći, podizanje zadnjice podrazumeva uklanjanje viška kože i masti, a sve popularnija operacija Brazilian Butt Lift (oblikovanje tzv. brazilske zadnjice) uključuje i njeno oblikovanje i uvećanje.

Osnov problema je u tome što se starenjem koža opušta. Pored starenja uticaj ostvaruje i dugogodišnje izlaganje suncu, genetika i promene u težini (debljaj, smršaj). Svaki deo tela reaguje na svoj način, zadnjica se opušta i “pada”.

Ako ste posle godinu i više dana značajno izgubili na težini, prirodno ili liposukcijom, imate primedbi na izgled bez nekog posebnog razloga, jednostavno želite da je uvećate, vi ste kanditat za podizanje zadnjice ili oblikovanje tzv. brazilske zadnjice.

U slučaju prisustva srčanog oboljenja ili dijabetesa, nestabilnog mentalnog stanja, strastvenog pušenja, previsokog indeksa mase ili se spremate ne dijetu od koje očekujete značajan gubitak težine, niste dobar kandidat za Buttock lift.

Posle operacije se ne može isključiti mogućnost promene osetljivosti kože zadnjce koja se vraća, najčešće posle godinu dana. Ožiljci su trajni ali će ih plastični hirurg “smestiti” tamo gde se teže vide (najbolje ispod linije donjeg veša). Dešava se, nije potpuno iskjučeno, da rana sporo zarasta ili da se “otvori” pa će se raditi intervencija i propisati antibiotici. Podizanje zadnjice spada u velike operacije pa se može dogoditi da imate problema zbog anestezije, da rana krvari ili da dođe do infekcije. Ako ćete obaviti uvećanje zadnjice sopstvenim mastima, vaš hirurg će vam predočiti i druge, potencijalno ozbiljnije, posledice.

Operacija obično daje dobre i dugotrajne rezultate. Da bi tako i bilo, imajte u vidu da morate da održavate stabilnu telesnu težinu. Podizanje zadnjice će vam obezbediti usklađenu i “zategnutu” figuru.