Rekonstrukcija dojke vraća oblik i izgled dojke koja je u potpunosti uklonjena zbog prisustva malignog tumora ili preventivno u slučaju ozbiljnih procena da se tumor može pojaviti (mastektomija). Rekonstrukcija dojke se vrši i posle masivnih povreda. Izvodi se u fazama od koji se prva realizuje kroz tzv. Flap Surgery (u bukvalnom ali slikovitom prevodu, hirurgija preklopa), hirurška procedura koja uzima tkivo (mišići i koža) sa jednog mesta na telu pacijenta (donorska regija) i premešta ih na drugo (donirana regija). Najčešće su to okolni mišići, koža leđa, tkivo stomaka … uz imperativ (neophodan uslov) da se ne ugrozi cirkulacija. Na taj način se realizuje buduća masa dojke.

Rekonstrukcija dojke kroz Flap Surgery je danas praktično osnovna tehnika koja nosi neke sopstene rizike, iako je vrlo prisutna tendencija da se što je više moguće stvari uradi metodom transfera masti, kao novom metodom u rekonstruktivnoj hirurgiji dojke. Rekonstruisana dojka vremenom pruža stari osećaj koji je pacijentkinja imala pre mastektonije, ali ne uvek. Dugo traje, a to znači da dugo traje i anestezija sa svim rizicima koje nosi. Ona je najkomplikovanija metoda jer hirurg sa jednog mesta na telu prenosi mišiće, kožu i krvne sudove na drugo mesto. I pored toga postoji verovatnoća da će za dostizanje željene veličine i oblika dojke biti neophodno postavljanje implantata. Može se dogoditi da rana sporo zarasta što produžava vreme do konačnog rezultata. Na mestu donorske regije može oslabiti ili se izgubiti osetljivost. Najteža komplikacija je sigurno nekroza tkiva u doniranoj regiji zbog nedovoljne cirkulacije ili prekida cirkulacije.

Rekonstrukcija dojke, dve tehnije

Dve su osnovne tehnike u Flap hirurgiji. Krvni sud se ne prekida u donorskoj regiji već se koristi u originalnom obliku (cirkulacija se dobija iz donorske regije), ili se cirkulacija potpuno prekida i uspostavlja na mestu donirane regije iz lokalnih krvnih sudova. Ova druga tehnika duže traje.

Tkivo (mišići i koža) za rekonstrukciju dojke se najčešće uzima sa stomaka, leđa, zadnjice, nogu. Hirurg će doneti najbolju odluku za vas na osnovu telesne građe i detaljne anamneze. Ključni faktor za uspeh operacije je uspostavljenje cirkulacije donirane regije pa se kao iperativ nameće da nekoliko nedelja prekinete upotrebu cigareta. Flap hirurgiju kao metodu hirurg najverovatnije neće koristiti ako imate šećer, određene vaskularne bolesti ili poremećaj vezivnog tkiva.

Posle operacije ćete nekoliko nedelja osećati blagi do jak umor. Bolovi takođe prate oporavak, lekar će ih kontroloisati lekovima. Preporučuje se elastični zavoj koji podupire rekonstruisanu dojku i prevencija je oticanju. Ožiljci su trajni pošto se položaj šavova ne može kontrolisati ali vremenom blede. Lekar će dati detaljna uputstva u vezi fizičkih aktivnosti. Ima izjava pacijentkinja da su do potpunog oporavka, tj. postizanja osećaja koji su imale pre mastektomije, čekale dve godine.

Rekonstrukcija bradavice i oreole

Rekonstrukcija bradavice i oreole je, najčešće, nastavak Flap hirurgije dojke posle mastektomije. Ima, naravno i slučajeva, kada je rekonstrukcija bradavice i orele autonomna operacija koja se obavlja zbog potrebe da se povrati normalan izgled dojki sa koje je ona odstranjena, a dojka nije bila podvrgnuta mastektomiji.

Preklopi koji čine buduću bradavicu su često izgrađeni od kože rekonstruisane dojke koji se kasnije mogu dopunjavati sopstvenim mastima ili veštačkim popunjivačima. Ako na dojci nema dovoljno tkiva za izgradnju bradavice, kao potencijalne donorske regije se koriste one koje se koriste i za Flap metodu. Ako je bradavica na vašoj drugoj dojci dovoljno velika, njen deo se može koristiti za izgradnju nove.

Žene koje ne žele da se više puta operišu nego što je neophodno za rekonstrukciju dojke bez bradavice i oreole, često se odlučuju za medicinsku tetovažu (crtanje bradavice i oreole). Ako ste se dovoljno oporavili, lekar vam neće osporavati da crtanje bradavice i oreole izvršite kod nekog dobrog Tattoo majstora koji će to bolje uraditi od doktora.

Ozbiljne komplikacije kod rekonstrukcije bradavica su retke. Retko se dešava da oblikovana bradavica izgubi oblik pa je potrebna dopunska rekonstrukcija. Normalno je da se vremenom, rekonstruisana bradavica spusti na nivo dojke.

U fazi oporavka bradavica će biti blago otečena i izgledati veća nego je poželjno, ali će se to vremenom izgubiti. Hirurg će vas detaljno instruisati kako da negujete svoje nove bradavice. Podrazumeva se da nema trljanja prilikom održavanja lične higijene, niti upotrebe jakih, parfemisanih sapuna.

Očekivanja od obe operacije

Važno je da budete realni i da ne očekujete čudo. Vaša dojka posle rekonstrukcije nikada neće izgledati kao pre mastektomije niti će se osećaj koji ste imali pre, vratiti u potpunosti. Plastična hirurgije će, međutim, učiniti da vaša figura bude ista kao pre pojave tumora, a vremenom će vas pogled u ogledalo sve ređe podsećati na probleme kroz koje ste prošli. Uspešna rekonstrukcija će učiniti da se osećate dobro u kupaćem kostimu. U svakom slučaju će popraviti lični osećaj prema telu i povećati samopouzdanje.