Smanjivanje grudi ili redukciona mamoplastika je operacija kojom se uklanja višak masnog tkiva grudi, preterana masa žlezdanog tkiva i određena količina kože, kako bi se postigao sklad između veličine dojki i figure. Na taj način se uklanja osećaj nelagodnosti zbog disproporcija koju stvara preterana veličina grudi.

Veliko olakšanje

Često me pitaju, komentariše jedna američka doktorka na blogu, plastični hirurg, koja operacija iz oblasti plastične hirurgije ima najsretniji i najveseliji postoperativni tok. Odgovor je veoma lak. Operacija smanjevanje grudi. Pacijenti podvrgnuti operaciji umanjivanja grudi su toliko sretni i zahvalni posle operacije da to ovu operaciju čini mojom najomiljenijom.

Redukciona mamoplastika, smanjivanje grudii, oslobađa pacijenta bolova u leđima i vratu izazvanim težinom grudi što ih čini veoma sretnim.

Smanjivanje grudi (redukciona mamoplastika) je vrlo individualna procedura, nije uvek primenjiva na svakog pacijenta. Zadatak plastičnog hirurga je da dobro proceni potrebe i mogućnosti i na estetskom i na planu opšteg stanja zdravlja. Tek na osnovu toga će izneti predlog rešenja.

– Operacija se ne izvodi ukoliko pacijent nema navršenih 18. godina i ako nije završen razvojni proces
– Operacija smanjivanja grudi može ometati neke kasnije dijagnostičke procedure što u krajnjem znači da žena mora da bude potpuno zdrava, a grudi van svake sumnje, bez tumornog tkiva
– Smanjivanje grudi može nepovoljno uticati na potencijalni proces dojenja, pa ukoliko planirate trudnoću, obavezno recite to hirurgu
– Trudnoća može predstavljati dvostruki problem. Pored potencijalnog ugrožavanja procesa dojenja, trudnoća koja podrazumeva promenu težine, ali i dojenje, mogu da ponište rezultate operacije.
– Zbog mogućnosti infekcija, pirsing ne dolazi u obzir
– Pušenje povećava rizik od komplikacija, a, ako je pacijentkinje ozbiljna u nameri da smanji grudi, mora da prekine da puši.

Kada je smanjivanje grudi dobar izbor

Operacija je za vas dobar izbor ako ste zdravi, imate realna očekivanja (nemate nerealna očekivanja), dojke su potpuno završile proces razvoja. Definitivno vam smeta činjenica da su vam grudi previše velike (ometaju vaše fizičke aktivnosti, stvaraju bolove u vratu i leđima). Koža ispod dojke je iritirana, grudnjak je počeo da povređuje kožu leđa, bradavice imaju izmenjenu poziciju a oreole su nenormalno uvećane zbog rastezanja kože.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, sporedni efekti su standardni od sporednih efekata anestezije do sporednih efekata operacije, krvarenja, infekcije. Prisutna je povećanja osetljivosti dojki i bradavica. Kao najmanje poželjno, dolazi do pojave potrebe da se radi revizija.