Fat Grafting (Fat Transfer) – transfer masti (premeštanje masti po telu) je metoda estetske hirurgije koja podrazumeva prikupljanje masti sa mesta na telu gde je ona višak i premeštanje (transfer) na mesta na kojima je potrebno povećati masu. Uvećanje mase može biti potrebno npr. usnama, obrazima, grudima, butinama, zadnjici, penisu. Transfer masti (Fat Grafting) kao metoda može biti korisna kod redukcije ožiljaka od akni.

Iako su rezultati ove metode dugotrajni ipak se ne mogu smatrati trajnim. Zbog starenja i gubitka mase na raznim mestima može biti potrebno ponavljanje zahvata. Ipak, zanimljivo je da su tokom pola godine posle primene procedure rezultati sve vidljiviji i kvalitetniji zato što se u tom vremenskom periodu poboljšava cirkulacija na mestu gde smo primenili masno tkivo.

Tehnika Transfer masti je kompleksna

Tehnika je kompleksna i traži pažnju tokom rada. Prilikom uzimanja masnih ćelija sa mesta na kojima su višak, neophodno je sačuvati ih od oštećenja. Standardna, laserska ili iltrazvučna liposukcija oštećuju ćelijsku membranu što treba imati na umu. Dobra koncentracija masnih ćelija prilikom prikupljanja i “pranje”, takođe imaju značajan uticaj.

Eventualni nezadovoljavajući rezultati zahvata najčešće su posledica nekog propusta u tehnici uzimanja materijala. Transfer (utiskivanje) masti je efikasniji na mestima visoke prokrvljenosti kao što je lice, ali može biti problem ako se koristi za povećanje mase jako pokretljivih delova lica kao što su npr. usne.

Tretman je bezbolan, nije čak ni neprijatan. Masno tkivo se uzima sa mesta gde je ono višak, najčešće sa stomaka. Posle ubrizgavanja se mesto zaštiti i procedura je gotova. U suštini, jedine osetljive radnje kod ove procedure su faza vađenja masnih ćelija i faza njihovog “pranja”. Oko 10% (retko više od 20%) masti “nestane” posle ubrizgavanja i sa tim treba računati. Najbolji rezultati se dobijaju kada se ne ubrizgavaju velike količine masnog tkiva već se proces obavi kroz više tretmana.

*Ako se usudim da predviđam, primena masti kao ispunjivača u plastičnoj hirurgiji je budućnost, posebno u kombinaciji sa matičnim ćelijama koje se dobijaju iz istog masnog tkiva. Ako ništa, cena masnog tkiva posle “pranja” je niža od cene drugih filera (hijaluron, botox).