Bradavice svojih dojki žene oduvek shvataju kao važan deo sopstvene seksualnosti, pa im, iako je opšta ocena da su uvučene bradavice samo deo šarenila i raznolikosti koje nam priroda daruje, sve više smetaju. To u praksi znači da se sve češće odlučuju za hirurško rešenje. Uvučene bradavice (obrnute bradavice) mogu biti urođene (ima slučajeva da se posle puberteta “izvuku”) ili stečene. Stečene bradavice mogu biti posledica upale, povrede koja tokom zarastanja stvara ožiljke, opuštanja dojki ali i nekih težih oboljenja. Ako nisu urođene, ako su stečene a primetite da su se uvukle/da se uvlače, potrebno je obratiti se lekaru kako bi se isključile te, istina retke, opasnosti.

Što se tiče urođenih, stvar je vrlo jednostavna. Neki ljudi, neke žene i neki muškarci, jednostavno od rođenja imaju uvučene bradavice. Srtuktura bradavice ili struktura njenog okolnog tkiva (oreole) i bradavice u kombinaciji, daju uvučene bradavice. Ako im vi lično ne nalazite mane, ne treba ih dirati, zato što su potpuno normalna stvar, potpuno regularna različitost. I ispupčena i ravna i obrnuta bradavica su normalni oblici u kojima se bradavice javljaju.

Takozvane stidljive bradavice su najblaži nivo obrnutih bradavica. One reaguju na niske temperature ili stimulaciju dodirom, pojave se i ostaju neko vreme. Upornije uvučene bradavice reaguju samo na jače usisavanje/vakuum, ali se odmah povlače. Najupornije uvučene bradavice se neće pojaviti ni na snažne i uporne pokušaje, naprotiv, tokom tzv. “testa štipanja”, one se još više povlače u dojku.

Nehirurški pristup

Postoji nekoliko pristupa ovom stanju, posebno kod žena. Najpoželjniji pristup je: “odlično, imam zanimljive seksi grudi sa uvučenim bradavicama”. Međutim, danas to sve manje “prolazi” kod mladih žena. Jedno od predloženih rešenja za “izvlačenje” bradavice na svetlo dana, posebno u blažim slučajevima je vakuum pumpa. Malo rogobatno zvuči pa je potrebno reći da je u pitanju mali, lagan, plastični dodatak koji ostvarjuje trajan vakuum u udubljenju u koje se postavi bradavica. Reklamira se kao da jeste ali se ipak nije pokazao kao trajno rešenje. Loš pokušaj koji takođe nije trajno rešenje je pirsing. Naravno, ako žena smatra da je to lepo, ako joj se to dopada samo po sebi i stavlja pirsking pirsinga radi, onda je to ok. ali treba da ima u vidu da će se njegovim uklanjanjem bradavica ponovo uvući. Jedino trajno i pouzdano rešenje je hirurgija.

Hirurgija uvučene bradavice

Više je hirurških tehnika za “izvlačenje” bradavica, ali se one generalno mogu svrstati u dve grupa. Jedna je presecanje mlečnih kanala koji su glavni uzrok uvučenih bradavica zato što su urođeno kratki i vuku bradavisu ka unutra. Time se, međutim, gubi funkcija dojenja. Druga grupa ne preseca kanale, ostavlja očuvanu funkciju dojenja, ali je znatno komplikovanija. Zaključci se nameću sami od sebe. Žena koja je sigurna da neće dojiti ili da neće više dojiti, može da bude podvrgnuta jednostavnijoj, prvoj metodi. Mlade žene koje treba da postanu majke, što podrazumeva dobru funkciju dojenja, treba da se odluče za drugu, složeniju tehniku.

Hirurgija uvučene bradavice se odlično podnosi. Pacijent, naravno, mora da bude zdrav, dve nedelje pre operacije je obavezno prekinuti uzimanje lekova koji razređuju krv, a dojke i bradavice ne smeju da budu pod upalom. Otekline, modrice ili ukrućenost koje se javljaju posle operacije obično nestaju u drugoj nedelji, kada se skidaju konci.

Medicinski statističari nisu potpuno saglasni kada su u pitanju razlozi značajnog povećanja zahteva pacijenata da se koriguju obrnute bradavice. Neki misle da se o tome nije dovoljno znalo, a neki to povećanje vezuju za povećanje opšteg interesa za mogućnosti platične hirurgije kada je u pitanju popravak našeg izgleda. S druge strane, neslaganja ima i oko povećanja broja hirurških intervencija u rešavanju obrnutih bradavica. Oni skloni preterivanju kažu da je broj operacija u odnosu na period od nekoliko prethodnih godina porastao za 50%.