Zatezanje lica je operacija iz domena plastične hirurgije koja se izvodi sa ciljem uklanjanja tragova starenja. Kada starimo, tragovi starenja se vide na celom telu, ali najviše na licu jer njega ne pokrivamo. Jedna od vrlo popularnih i često rađenih operacija u okviru plastične hirurgije je upravo zatezanje ljica. Primenom ove procedure uklanjamo bore sa obraza i viličnog dela i vrši korekcija promena u fizionomiji nastalih zbog starenja. Povlčenje se vrši na sve četiri strane glave posle čega se uklanja višak kože.

Tokom zatezanja lica često se rade i korekcije na vratu (Neck Lifting) u cilju uklanjanja viška kože i masnih naslaga. Potrbno je naglasiti da zatezanje lica i vrata ne mogu niti će popraviti kvalitet kože, fine mikro nabore ili oštećenja od sunca. To se radi nekim drugim procedurama.

Suština je da se tokom starenja izgled i oblik lice potpuno regularno menjaju. Koža se opušta zato što gubi elastičnost a masne naslage nestaju sa mesta na kojima su potrebne a gomilaju se na mestima gde to nisu. Znači podizanje lica nije operacija plastične hirurgije koja će vam ispraviti mikro bore na licu, oštećenja od sunca, bore oko nosa ili na gornjoj usni,niti eventualne promene boje kože lica i vrata, ali hoće bore, opuštete obraze, opuštenu kožu donje vilice i premestiće vam mast sa mesta na kome je višak na mesto na kome ona fali.

Posle oeracije ćete se strogo pridržavati uputstava koje dobijete od svog hirurga u vezi nege rane. Nećete nasilno skidati noktima kraste, niti ćete pre vremena koje odobri hirurg koristiti šampon i sapun. Odeća koju nosute mora biti na kopčanje kako je ne biste navlačili pre glave. I kada zarastanje uznapreduje nećete koristiti šminku, vršiti pritisak na šavove niti se baviti nekim napornim sportom. Tri nedelje posle operacije se ne smete izlagati direknom sunčevom zračenju, a šest nedelja ne smete koristiti boju za kosu. Za potpun oporavak je potrebno nekoliko meseci.

Podizanje lica (i vrata) će vam vratiti mladalački izgled ali rezultati operacije nisu trajni. U godinama koje slede koža lica (i vrata) nastaviće da stari i opušta se. Za očekivati je da pozitivni rezultati traju oko 10 godina.