Zatezanje stomaka, kod nas često abdominoplastika, u svetu na engleskom govornom području Tummy tuck surgery (Abdominoplasty) je tehnika plastične hirurgije. Tom tehnikom se uklanjaju višak masti i kože sa stomaka. Tokom ove operacije je vrlo često neophodno izvršiti rekonstrukciju mišića stomaka koji su deformisani i oslabljeni, otežano funkcionišu. Dobro utegnute mišiće koji omogućavaju ravan stomak ljudi često uspevaju da dobiju i održavaju vežbanjem ali to nije uvek moguće.

Uzroci opuštenog stomaka

Uzrci opuštenog stomaka koji deformiše našu figuru su najčešće

– starenje
– trudnoća
– mršavljenje
– nasledni faktor

Potrebno je znati da zatezanje stomaka nije zamena za trud koji je neophodno učiniti da se dođe u dobru formu i izgubi na težini. Skidanje masnih naslaga mora se vršiti pre svega kroz proces vežbanja i to do nivoa koji pacijent smatra trajnim, tj. koji je postavljeni cilj. Zatezanje stomaka, teorijski, daje trajne rezultate. Tehnika omogućava precizno planirano “tesanje” ali će biti kompromnitovana ako pacijent nastavi sa značajnim kolebanjima u težini ili ako pacijentkinja zatrudni. Zato se Zatezanje stomaka ne preporučuje pacijentkinjama koje imaju nameru da zatrudne.

Operaciju zatezanje stomaka ne treba da radi

Pacijentkinja koja ne zna da li će ponovo ostajati trudna ili pacijenti koji predvidjaju da će se ponovo ugojiti, savetuju se da odlože operaciju. Treba naglasiti i to da abdominoplastika (Abdominoplasty) – zatezanje stomaka ne može rešiti problem strija. One kao posledica operacije najčešće budu značajno ublažene ukoliko se nalaze u operativnoj zoni.

*Kao komplikacije ove procedure mogu se javiti hematomi i seromi. Do 25 % slučajeva kod abdominoplastika imamo pojavu sekundarne limfne drenaže pa se curenje masti i limfe produži i na mesec ili dva meseca. Postoje i procedure punkcije ili naknadne drenaže a nekada su neophodni i sekundarni šavovi. Niti jednom poznatom hirurškom tehnikom to se ne može sprečiti i posledica je anatomskih varijacija kod samog pacijenta. Samo strpljenja, sve je to prolaznog karaktera. I ivično propadanje kože je često ali prolazno.

*Dr sc. Milomir Gačević, plastični hirurg – Adonis